Mia Dekens

Mia Dekens is een van de bouwstenen van het Doppahuis. Ze is er al 35 jaar graag bij. Enkele jaren als vaste medewerker maar vooral als vrijwilliger voor de cursus ‘zelf kleren maken’. Dat is niet geheel toevallig een van de populairste en langstlopende cursussen in het Doppahuis.

“Ik geef graag les in het Doppahuis, ook al ging ik zelf niet zo graag naar school. Ik was een beetje en kwajongen en werd vaak gestraft. Dan moest ik bijvoorbeeld op een week tijd 100 knoopsgaten met de hand naaien. Maar mij hadden ze niet, ik wist dat de knoopsgaten in de kelder van de school bewaard werden en ging er gewoon halen. Ook het feit dat ik liever mijn eigen ontwerpen maakte, viel niet altijd in goede aarde.“

“Toen ik 17 was vond ik mij eerste echte job in een stoffenwinkel. Die deed ik graag maar na een half jaar besloten mijn ouders dat ik bij ‘de Recor’ moest gaan werken. Dik tegen mijn zin, maar ze betaalden wel het dubbele. Ik werkte er van 72 tot 92. Rond 1990 had ik het er wel gezien en besloot ik mijn leven over een andere boeg te gooien en mijn oude passie te volgen. Ik schreef me in voor een opleiding modeontwerper en behaalde in 3 jaar tijd mijn diploma. Daarna volgde nog een opleiding ‘werken met de PC’ en een D-cursus, zodat ik les kon geven. Omdat ik ook Frans wou leren ben ik in het Doppahuis terecht gekomen. Frans bleek niet mijn ding maar het Doppahuis wel!”

“Ik ben nu ongeveer 35 jaar actief in het Doppahuis. Het is echt een toffe bende en er wordt heel wat afgelachen. Het leuke is dat iedere cursist anders is. Iedereen heeft ook zijn eigen reden om les te komen volgen en eigen tempo. Sommige cursisten maken het ene stuk na het andere, terwijl anderen veel langer over een ontwerp doen en het tot in de puntjes uitwerken. En dan zijn er ook die wat komen uitblazen na een lange werkdag of vooral voor het sociale contact komen. Dat kan allemaal.”

“Wat ik nooit zal vergeten is die jongeman die per se een rok wilde maken. Niet alledaags maar geen probleem uiteraard. Het werd wel wat ongemakkelijk toen ik zijn maten moest nemen en bleek dat hij geen ondergoed aan had en de stof voor de rok heel dun was. Bijna iedereen had het gezien en proestte het uit van het lachen.”

Als Mia geen kleding aan het ontwerpen is, vind je haar vaak op haar motor. “Lekker toeren door het hele land in stoere leren kledij, heerlijk vind ik dat!”

Pierre Fillée

Pierre Fillée heeft een sterke liefde voor Spanje en steekt dit niet onder stoelen of banken. Die liefde deed hem als lesgever in het Doppahuis belanden.

“Ik hou van het land en van de taal. Na mijn loopbaan in het leger volgde ik vijf jaar lang Spaanse les. Elk jaar trek ik samen met vrouw en een bevriend koppel naar Spanje. Zo kan ik mijn kennis op peil houden."

"Op een dag zag mijn vrouw een aankondiging in de krant: 'Leraar Spaans gezocht in het Doppahuis’. Ik bood me aan en mocht meteen beginnen! Intussen ben ik al aan mijn eenentwintigste jaar bezig. We komen nog steeds een paar keer per jaar samen met die klas van toen. De vriendschap en dankbaarheid van de leerlingen is een grote motivatie voor mij. Wist je trouwens dat verschillende oud-leerlingen nu zelf les geven in het Doppahuis? Dat doet me zoveel plezier."

Jacqueline Nouwen

Jacqueline Nouwen kreeg de vrijwilligerskriebel te pakken toen ze les volgde in het Doppahuis. Nu geeft ze zelf met veel enthousiasme de lessen 'Experimentele aquarel' en 'Bloemschikken'.

“Ongeveer zes jaar geleden schreef ik me in om Spaans te leren. Ik was net op pensioen als lector beeldopvoeding. Annelies, de directrice, vroeg me of ik geen schilderen en aquarel wou geven. Bloemschikken is erbij gekomen als vervangingsopdracht toen een vrijwilliger ziek viel maar dat doe ik nu nog steeds en met veel plezier."

"Ik sta graag voor de klas omdat ik mijn passie door kan geven en omwille van de gezellige groepen en de vriendschappen die er ontstaan. De momenten dat we als groep onze werkjes tentoonstellen in de ontmoetingsruimte met een glaasje cava erbij, zijn het mooist.”

 

Guy Gybels

Kennen jullie Guy Gybels al?

Hij is een van de leden van de raad van bestuur en de algemene raad achter het Doppahuis. Hij zorgt er dus voor dat de juiste beslissingen gemaakt worden. We laten hem aan het woord.

"Onze kinderen wilden vroeger altijd naar Spanje op reis gaan. Omdat er toen nog niet zoveel Engels gesproken werd besloot ik lessen Spaans te volgen. Zo ben ik in 2005 in het Doppahuis beland. Dankzij Annelies, de directrice, ben ik deel gaan uitmaken van de raad."

"Mooie momenten voor mij zijn wanneer de vrijwilligers als groep een uitstap maken en elkaar zo beter leren kennen. Niet alleen de raad en vrijwilligers komen goed overeen, maar ook onder de cursisten valt het me op dat er een grote eensgezindheid heerst. Zelf volg ik ook al jaren Frans. Vroeger sprak ik de taal veel meer dan nu en ik wil door het volgen van deze lessen mijn kennis onderhouden. Ook dat kan in het Doppahuis!"

 

 

Liliane Cleenders

Liliane leert je de geheimen van het kantklossen. Ze raakte als twintigjarige via een kennis gepassioneerd door deze eeuwenoude ambacht.

"In 1987 leerde ik het Doppahuis kennen. Ik was pas verhuisd naar Hasselt en was werkloos. Ik zocht en vond een cursus kantklossen in het Doppahuis. Na drie jaar stopte de toenmalige leerkracht. Het duurde uiteindelijk tot 2011, na een driejarige docentenopleiding, voor ik me helemaal klaar voelde om de lessen te leiden. Ik doe het op mijn eigen, gedreven manier. Zelfstandig leren werken vind ik zeer belangrijk. Ik zeg altijd dat ik geen 10 jaar lang hetzelfde wil komen vertellen maar dat ik de cursisten een basis wil geven waarmee ze zelf creatief verder kunnen."

"Er wordt veel gelachen in het Doppahuis maar soms ook een traantje gelaten. We zijn op de eerste plaats een sociaal huis, waar iedereen zijn hart mag luchten. Je leert er mensen kennen en waardering krijgen voor ieders talenten, groot of klein. Naast kantklossen volgde ik af en toe volgde ik enkele taalcursussen en dat beviel me telkens weer. De gemoedelijkheid, de warmte onder de cursisten, gelijke behandeling van iedereen die aanklopte… Wat wil je nog meer? Ik geef nu als leerkracht graag terug wat ik ooit allemaal gekregen heb in het Doppahuis."

 

 

Roger Steegmans

Sinds 2011 is Roger Steegmans leerkracht Spaans – of begeleider zoals hij het zelf noemt – in het Doppahuis.
Hij kreeg de microbe te pakken dankzij Pierre, bij wie hij zelf eerst Spaanse les volgde.

“Ik was 38 jaar lang onderwijzer in de lagere school van Zwartberg, in Genk. Na mijn pensioen in 2008 schreef ik
me in voor de Spaanse les in het Doppahuis. Waarom ik voor deze taal koos weet ik eigenlijk niet meer. Ik kende wel
al een beetje Italiaans en ook in het Frans trok ik goed mijn plan. We houden wel erg van Spanje als vakantieland, vandaar misschien.

Ik kwam terecht in de groep van Pierre, die een fantastische leerkracht bleek. Ik noem hem wel eens ‘el profesor entre los profesores’. Na enkele jaren les kreeg ik de vraag of ik zelf niet voor de klas wou staan. Ik ging akkoord en mocht het eerste jaar wou begeleiden. Dat lukte... dankzij de ondersteuning van mijn mentor Pierre. Dit jaar begeleid ik een eerste, tweede, derde en vierde jaar.

Ik geniet enorm van de eerste ‘conversaciones’ van de beginnelingen, de rollenspelen in het tweede jaar, de sprookjes in het derde, van de verhalen ‘verdad o mentira’ (waarheid of leugen) in het vierde jaar... Je merkt dat ik liever de term ‘een groep begeleiden’ gebruik dan ‘les geven’. Ik hecht immers minstens evenveel belang aan het groepsgebeuren als aan de kennisoverdracht.”

Rita Schraepen

Hey, wie is die frisse verschijning in het geel? Dat is Rita Schraepen met haar derdejaars Spaans. “Ik geef heel graag les in het Doppahuis omdat er zo'n leuke sfeer hangt en iedereen is er goedgezind. Elke avond is een beleving! Ook onze jaarlijkse uitstappen met alle vrijwilligers zijn zeer mooie momenten waar ik leuke herinneringen aan over hou."

"Ik begon ongeveer 12 jaar geleden met lesgeven dankzij André Bron. Hij woont niet ver van mij en hij vertelde me dat ze lesgevers Spaans zochten. Niet lang daarna gaf ik mijn eerste cursus ' Proeven van het Spaans '; een korte reeks van 5 lessen aan het einde van het schooljaar. Omdat dit goed meeviel, gaf ik vanaf september 1 avond per week les. Ondertussen zijn dit 2 avonden per week geworden."

"Soms is het niet makkelijk omdat ik lesgeven combineer met full-time werken en de zorg voor mijn gezin. Maar ik word gesteund door mijn man en twee zonen. Zij weten dat dit ‘mijne dada is’. Ik vind het leuk om thuis mijn lessen voor te bereiden en taalspelletjes te bedenken. Wanneer ik op pensioen ben ga ik misschien zelf lessen volgen in het Doppahuis, maar voorlopig heb ik mijn handen vol.”

Inge Jongetjes

Kennen jullie Inge Jongetjes al? Ze is een bezige bij die houdt van lezen, binnenhuisdecoratie, tuinieren, reisprogramma’s… maar vooral van de Franse taal. Ze volgt sinds drie jaar Spaans in het Doppahuis en vanaf september geeft ze zelf les!

"Toen ik enkele jaren geleden weer in Hasselt kwam wonen, ging ik op zoek was naar een cursus Spaans. Ik reis graag en ben geboeid door vreemde volkeren en culturen. Al snel kwam ik bij het Doppahuis terecht. Ik had er al eens over gehoord van vrienden.

Ik heb ruim 35 jaar gewerkt in Brussel en omgeving, hoofdzakelijk met Franstalige collega's en klanten. Ook thuis was Frans de voertaal. Talen hebben me altijd geïnteresseerd en ik omdat ik het Frans wel een beetje mis leek het me leuk om een praatgroep te beginnen.”

 

Josiane Claesen

Het Doppahuis mag dagelijks rekenen op de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Josiane Claesen. Ze woont samen met haar man Rudi en hun twee poezen in Houthalen. Ze delen een passie voor astronomie.

In 2005 kreeg Josiane een arbeidsongeval waardoor ze haar droomjob in de Cosmodrome in Genk moest opgeven. Haar slechte knie liet het niet meer toe om rondleidingen en shows te geven. Ze liep thuis tegen de muren op en ging op zoek naar een zinvolle bezigheid.

Ze hoorde van kennissen dat het Doppahuis steeds op zoek is naar lesgevers. Op een dag in 2008 trok ze haar stoute schoenen aan en stapte ze het Doppahuis binnen. Ze vroeg aan directrice Annelies of ze een cursus sterrenkunde mocht geven en dat kon!

Omdat Josiane informatica had gestudeerd, vroeg Annelies haar om te helpen op het secretariaat. Sindsdien helpt ze met de boekhouding, de administratie en de website. Nu het Doppahuis gesloten is werkt ze gewoon verder van thuis uit.

Josiane volgde zelf ook enkele cursussen in het Doppahuis: schilderen, ukelele, zingen, noten lezen, Frans... Ook de zanggroep kan rekenen op haar steun. Ze staat in voor de organisatie en zingt zelf ook mee.

Het Doppahuis heeft haar in het hart gesloten en omgekeerd. Zoals ze het zo mooi verwoordt: 'Ik vind het Doppahuis een geweldig en waardevol initiatief en we moeten er met zijn allen voor zorgen dat onze favoriete ontmoetingsplaats deze crisis overleeft, zodat we opnieuw samen kunnen lachen en leren!'

We zijn Josiane en alle andere vrijwilligers dankbaar voor hun harde werk en hopen snel weer samen te kunnen komen in het Doppahuis!

 

Naira Tomiello

Naira Tomiello was in een vorig leven professor in haar vaderland Brazilië. Nu woont ze in België en geeft ze Portugese les in het Doppahuis.

“Ik ben afkomstig van Florianópolis, een eiland in het zuiden van Brazilië. In 2013 nam ik deel aan een uitwisselingsprogramma tussen de Belgische en de Braziliaanse regering. Ik presenteerde een internationale studie over transgene voedingsmiddelen aan de universiteit van Luik.

Op een dag, toen ik met de trein van Brussel naar Leuven reisde, raakte ik aan de praat met Eddy, een Belgische man. Het klikte meteen en toen ik terug naar Brazilië ging bleven we in contact. In 2014 kwam Eddy me bezoeken in Florianópolis. In 2016 trouwden we in België en sindsdien woon ik hier. Eerst in de Ardennen en sinds begin dit jaar in Hasselt.

Toen ik pas in België woonde wou ik me beter integreren. Dat was niet evident omdat ik geen Nederlands sprak. Ik trok mijn stoute schoenen aan en schreef me in voor de cursus ‘zelf kleren maken’, hoewel ik nog nooit genaaid had. Ik werd heel hartelijk ontvangen door de leerkracht en medeleerlingen en volg de lessen nog steeds.

Na een tijdje kreeg ik de vraag om de cursus Portugees in het Doppahuis nieuw leven in te blazen. Daar moest ik niet lang over nadenken. De dynamiek van de klassen laat veel interactie toe en de uiteenlopende motivaties van de studenten zijn verrijkend. Zo zijn er die om professionele redenen Portugees willen leren, anderen uit toeristische motieven, nog anderen hebben roots in Portugal of hebben gewoon een passie voor vreemde talen.

De lessen Portugees in het Doppahuis eindigden dit schooljaar begin mei. Mijn groep kon er niet genoeg van krijgen en daarom kwamen we nog een paar keer samen op café voor een informeel vervolg. Tijdens de laatste samenkomst werden we aangesproken door een man die ons bezig had gehoord. Hij zei in perfect Portugees: 'De Portugese taal is de mooiste taal ter wereld!' We konden het alleen maar eens zijn.”

Suzy Lemmens

Die charmante dame in haar mooie kledij? Dat is Suzy Lemmens van de opleiding ‘zelf kleren maken’. Hier zie je ze in een zelfontworpen blouse met bloemen- en vlinderprint. Suzy geeft sinds 4 jaar les bij ons in het Doppahuis.

“Op mijn 19de begon ik als modellenmaakster in een ontwerpatelier. Dat is iemand die prototypes naait en er zo de ontwerp- en patroonfouten uit haalt. Ik moest ook de machine's klaarmaken om de modellen in productie te nemen.

Twintig jaar geleden kreeg ik een zwaar verkeersongeluk waardoor ik moest stoppen met werken. Omdat ik het naaien miste ging op zoek naar een uitdaging. Zo ontwierp en naaide ik de trouwjurk van mijn zus op 3 weken tijd. Mijn eigen kleding maak ik voor een groot deel zelf maar daar is weinig uitdaging aan. Ik kan tenslotte niet elke dag in galakledij rondlopen.

Via via hoorde ik over het Doppahuis en het leek me wel leuk om er les te geven. Ik bood me aan en mocht onmiddellijk beginnen! Intussen begeleid ik 2 groepen en het zijn de liefste mensen die ik me kan inbeelden. Het groepsgevoel zit ongelooflijk goed en iedereen helpt iedereen, heerlijk toch! Ik heb hier echt mijn plaats gevonden. Ik geniet er heel erg van als ik iemand een bepaalde techniek kan aanleren en ze dan verbaasd zijn dat het lukt.

De eerste keer dat ik een zomerworkshop gaf aan een zestal absolute beginners zette iemand haar naaimachine met de achterkant naar zich toe en prompt draaide de rest ook hun machine verkeerd! Dat blijft voor mij het grappigste moment.

Ik volg sinds dit jaar een cursus lingerie, waar ik erg veel van opsteek. Het is niet simpel om dergelijke patroontjes te tekenen en dus is de voldoening alleen maar groter.”

Wil je ook je eigen kleren ontwerpen en naaien? Check onze website voor de lesmomenten en reserveer alvast je plaatsje!

https://www.doppahuis.be/cursussenworkshops/creatief/zelf-kleren-maken

Jean Pierre Derwael

Kennen jullie Jean Pierre Derwael al? Of doet de naam Pirre misschien een belletje rinkelen? Deze creatieve zeventiger uit Kortessem geeft sinds 12 jaar les in schildertechnieken in het Doppahuis.

“Ik heb altijd met veel plezier geschilderd en deel mijn passie ook graag met anderen. Ik geef al 30 jaar schilderles in het buurthuis Vlierhof in Kortessem en toen ik met pensioen ging werd me gevraagd om in het Doppahuis te beginnen. Aanvankelijk gaf ik alleen aquarel maar intussen zijn we ook bezig met andere technieken zoals acryl en olieverf.

Op donderdag zijn we altijd met een vaste groep die met de jaren gegroeid is en echte vrienden zijn geworden. Sinds vier jaar volg ik zelf ook keramiek in het Doppahuis bij Willy. Dat is ook een heel toffe groep!”

In 2010 werd Jean Pierre in zijn woonplaats tijdens de Dag van de Vrijwilliger uitgeroepen tot laureaat van de gemeentelijke cultuurprijs. Willy Claes, toenmalig schepen van Cultuur, omschreef hem als volgt: "Jean Pierre is een cultuurmens in hart en nieren en een bijzonder creatieve ziel, die blijft zoeken naar nieuwe uitdagingen."

Wil je ook met verf en penseel aan de slag? Pirre leert je er in zijn lessen alles over. Een overzicht kan je via onderstaande link terugvinden. 

https://www.doppahuis.be/cursussenworksh…/…/aquarel-en-acryl

Jean-Pierre Vanhaeren

Hulp nodig met een computer- of smartphoneprobleem? Of wil je graag bijleren? Dan is Jean-Pierre Vanhaeren je man! Sinds tien jaar geeft hij verschillende IT-lessen in het Doppahuis.

“Ik geef graag les omdat ik de cursisten met eenvoudige hulpmiddelen veel kan helpen. Hun vragen doen me soms zoeken naar oplossingen, die mij dan ook weer wijzer maken. "

"Ik ben zelf begonnen als cursist in het Doppahuis en op een gegeven moment vroeg Annelies (de directrice) me om een vrijwilliger te vervangen en dat viel reuzegoed mee. Inmiddels zijn we al tien jaar verder. “

Of je nu een beginnende of gevorderde smartphone- of computergebruiker bent, er is altijd wel een cursus in het Doppahuis waar je veel van kan opsteken. Wat dacht je van een open klas voor beginners, fotobewerking voor beginners of gevorderden, initiatie iPad… Je leert het allemaal bij ons.

Meer info over het cursusaanbod van volgend schooljaar vind je op onze website. Inschrijven kan nu al via info [at] doppahuis [dot] be of 011 25 03 87!

 https://www.doppahuis.be/cursussenworkshops/computer-multimedia/computercursus-voor-beginners

Gertie Debacker

Kennen jullie Gertie al? Ze geeft al bijna 20 jaar de lessen ‘Patchwork, Quilten & Applicatie’ in het Doppahuis. Ze begon als cursiste Engels maar liet zich al gauw overhalen om zelf voor de klas te staan.

“Na mijn scheiding ging ik op een mooie dag iets drinken met een vriendin. Lekker buiten in de zon, het terrasje zat vol. Er kwam een koppel bij ons zitten en we raakten aan de praat. Na een tijdje keek mevrouw op haar uurwerk en riep: “Oei, te laat voor de opendeurdag van het Doppahuis.” We hadden geen idee wat het Doppahuis was en vroegen om uitleg. Amper een week later was ik ingeschreven voor de cursus Engels.

Toen Annelies (de directrice) na een tijdje vernam dat ik als hobby quilts maak uit lapjes stof, overtuigde ze me om zelf een proefles te geven. Dat was in 2001. Vilten heb ik ook een tijdje gegeven.

Ik geef graag les in het Doppahuis omwille van de sociale contacten en omdat ik er mijn passie voor patchwork kan overbrengen op de cursisten.
Een van de leukste herinneringen is het groepswerk dat we gemaakt hebben met al onze gezichten op een lapje. Dat was een hoop werk maar het resultaat was prachtig!"

Wil je je net als Gertie laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of info [at] doppahuis [dot] be.

Wil je graag leren quilten? In januari - februari starten de nieuwe lessen. Info over de opleiding en de lesdata vind je op onze website: https://www.doppahuis.be/…/cre…/patchwork-quilten-applicatie

 

 

Marc Vanherck

Omdat we jullie graag een kijkje geven achter de schermen van het Doppahuis geven we het woord aan onze vrijwilligers. Deze week is Marc Vanherck aan de beurt. Hij geeft al jaren gitaarles en doet dit samen met Fred die vorige week in de schijnwerpers stond.

"Toen ik op pensioen ging had ik plots niets om handen. Na enkele weken had ik er genoeg van en ging ik op zoek naar een zinvolle tijdsinvulling. Via een vriendin van mijn vrouw vernam ik dat het Doppahuis een gitaarleraar zocht om Fred te assisteren. Het klikte meteen tussen ons. Ik geef graag les omwille van de diverse mensen die je ontmoet. De sfeer in het Doppahuis is heel gemoedelijk en de leerling-gitaristen zijn heel enthousiast. Het is een open plek waar je graag naar toe gaat en waar het leuk vertoeven is. Voor mij zijn enkele van de mooiste momenten de optredens van de cursisten in het Crutzenhof en in Café De Loemperik. De cursisten kregen er de kans om hun kunnen te laten zien en horen aan een breed publiek. Zelf zou ik graag Italiaanse les volgen in het Doppahuis maar door mijn drukke agenda als leraar en als helft van het muzikale duo Two4You heb ik weinig tijd. Ik hou het dus op lesgeven. Dit doe ik nu al 6 jaar met evenveel enthousiasme.

Wil je je net als Marc laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of anneliesinfo [at] doppahuis [dot] be (@doppahuis.be)

Geprikkeld om les te krijgen van Fred en Marc? Ook dat kan! Vanaf september starten de nieuwe lessen gitaar. Hou onze website in de gaten voor de startdata. https://www.doppahuis.be/cursussenworkshops/muziek/gitaar

Fred Briers

Kennen jullie ons muzikaal duo Fred en Marc al? Deze sympathieke gitaristen geven al jaren les in het Doppahuis en hanteren een persoonlijke lesstijl. Eerst laten we Fred Briers aan het woord.

"Toen ik in 2010 Franse les volgde in het Doppahuis viel het me op dat er geen muziekcursussen gegeven werden. Ik besloot actie te ondernemen en vanaf 2011 geef ik de opleiding gitaar. Ik doe dit vooral graag omwille van de sociale contacten met de andere vrijwilligers en de cursisten. Dit contact is voor mij de motivatie om les te blijven geven. Een van mijn leukste herinneringen was toen we in 2013 een muziekavond organiseerde voor 150 toeschouwers! Het was een zeer geslaagde en gezellige avond."

Wil je je net als Fred laten meevoeren op het enthousiasme van je mede-vrijwilligers en cursisten? Word dan ook vrijwilliger in het Doppahuis. Je kan steeds vrijblijvend contact opnemen via 011/25 03 87 of info [at] doppahuis [dot] be.

Geprikkeld om les te krijgen van Fred en Marc? Ook dat kan! Vanaf september starten de nieuwe lessen gitaar. Hou onze website in de gaten voor de startdata. https://www.doppahuis.be/cursussenworkshops/muziek/gitaar

Facebook_link

Inhoud syndiceren