Mia Dekens

Mia Dekens is een van de bouwstenen van het Doppahuis. Ze is er al 35 jaar graag bij. Enkele jaren als vaste medewerker maar vooral als vrijwilliger voor de cursus ‘zelf kleren maken’. Dat is niet geheel toevallig een van de populairste en langstlopende cursussen in het Doppahuis.

“Ik geef graag les in het Doppahuis, ook al ging ik zelf niet zo graag naar school. Ik was een beetje en kwajongen en werd vaak gestraft. Dan moest ik bijvoorbeeld op een week tijd 100 knoopsgaten met de hand naaien. Maar mij hadden ze niet, ik wist dat de knoopsgaten in de kelder van de school bewaard werden en ging er gewoon halen. Ook het feit dat ik liever mijn eigen ontwerpen maakte, viel niet altijd in goede aarde.“

“Toen ik 17 was vond ik mij eerste echte job in een stoffenwinkel. Die deed ik graag maar na een half jaar besloten mijn ouders dat ik bij ‘de Recor’ moest gaan werken. Dik tegen mijn zin, maar ze betaalden wel het dubbele. Ik werkte er van 72 tot 92. Rond 1990 had ik het er wel gezien en besloot ik mijn leven over een andere boeg te gooien en mijn oude passie te volgen. Ik schreef me in voor een opleiding modeontwerper en behaalde in 3 jaar tijd mijn diploma. Daarna volgde nog een opleiding ‘werken met de PC’ en een D-cursus, zodat ik les kon geven. Omdat ik ook Frans wou leren ben ik in het Doppahuis terecht gekomen. Frans bleek niet mijn ding maar het Doppahuis wel!”

“Ik ben nu ongeveer 35 jaar actief in het Doppahuis. Het is echt een toffe bende en er wordt heel wat afgelachen. Het leuke is dat iedere cursist anders is. Iedereen heeft ook zijn eigen reden om les te komen volgen en eigen tempo. Sommige cursisten maken het ene stuk na het andere, terwijl anderen veel langer over een ontwerp doen en het tot in de puntjes uitwerken. En dan zijn er ook die wat komen uitblazen na een lange werkdag of vooral voor het sociale contact komen. Dat kan allemaal.”

“Wat ik nooit zal vergeten is die jongeman die per se een rok wilde maken. Niet alledaags maar geen probleem uiteraard. Het werd wel wat ongemakkelijk toen ik zijn maten moest nemen en bleek dat hij geen ondergoed aan had en de stof voor de rok heel dun was. Bijna iedereen had het gezien en proestte het uit van het lachen.”

Als Mia geen kleding aan het ontwerpen is, vind je haar vaak op haar motor. “Lekker toeren door het hele land in stoere leren kledij, heerlijk vind ik dat!”

Facebook_link